Aktuellt - Partille Biodlarförening Aktuellt - Partille Biodlarförening

  • Home
  • Aktuellt
  • Kurser
  • Om bin & biodling
  • Frågor om biodling
  • Bildgalleri
  • Om föreningen
  • Kontakt
  • Länkar
  • Medlemssida
  • Home
  • Aktuellt
  • Kurser
  • Om bin & biodling
  • Frågor om biodling
  • Bildgalleri
  • Om föreningen
  • Kontakt
  • Länkar
  • Medlemssida

2020    


Kurs: Godkänd Biodlare

Äntligen har Göteborgs och Bohusläns biodlardistriktet fått till en kurs till Godkänd biodlare.

Det är en kurs som många av oss erfterfrågat som vänder sig till dig som har ett par års erfarenhet.

Den kommer att hållas på Stenungsbaden i Stenungsund lördagen den 14 november kl. 9:00-17:00. Mer info finns här.

Distriktet har hyrt en extra stor lokal på Stenungsbaden där vi ska kunna vara 30 personer på ett Corona-säkert sätt. Stenungsbaden har lovat att möblera luftigt för att vi ska  kunna hålla avstånd. 

Hjärtligt välkommen att anmäla dig senast 20 oktober 

Utrustning att låna

Du vet väl att du som medlem i förening kan låna föreningens gemensamma utrustning. Vi har handdriven 3-ramars slunga, honungspress, silar och oxalspruta till utlåning. För att låna utrusningen behöver du göra en bokning på föreningenssida på Boka.se, länk här. Om du inte redan har ett konto på boka.se så behöver du skapa ett samt även meddela oss här så att vi kan ge rätt behörighet.


Mentorer sökes

Tyvärr har vi beslutat att ställa in förenings introduktionskurs i biodling vilket gör att många intresserad inte haft möjlighet att få stöd i sin uppstart. Flera personer har hört av sig och skulle gärna vilja ha en mentor att rådfråga. Vi är alltfler aktiva i föreningen som dessutom har goda kunskaper i biskötsel. Som nämnts på några tisdagsträffar så vill vi gärna ha fler som är aktiva och stöttar nybörjare i sin utveckling. Det är viktigt både för dem och för oss. Skicka ett mail till föreningsmail partillebf@gmail.com så kan vi förmedla kontakt.

Enkät om övervintring

Har ni inte haft fått information om enkäten om övervintring så är här en länk.


Och så även Tisdagsträffen 2 juni

Dessvärre får vi även ställa in/flytta fram detta tillfälle.


Även Tisdagsträffen 28 april flyttas fram

Tyvärr får vi även flytta fram detta tillfälle. 


Tisdagsträffen 17 mars är framflyttad.

Vi återkommer med nytt datum. Kallelse kommer även på mail. 


Introduktion till biodling - Kursen är fulltecknad

Nu går det att anmäla sig till vår nybörjarkurs i biodling. Det gör man här. Läs mer under fliken kurser om du är intresserad.


Nytt år, mer bisnack

Idag (19/2) såg jag lite aktivitet vid flustret. När jag tittar på bilens lack så misstänker jag dock att det inte var första gången de var ute och flög för året. Hoppas de inte upptäckt grannens polerade vita Volvo...


Vårens tisdagsträffar har vi nu planerat in så, kryssa era kalendrar. Som vanligt är man välkommen till Olles Hus vid kl.18 vid dessa tillfällen för en kopp kaffe och lite prat om bin på aktuellt tema. Har du inte hunnit gå med i föreningen, medlem i en annan biodlarförening eller bara lite nyfiken på att veta mer om bin så är du också välkommen.

 Tisdag, 17 mars pratar vi om kommande vårinspektion
 Tisdag, 28 april har vi fokus på bisjukdomar.
 Tisdag, 2 juni pratar vi avläggare och svärmning. 

2019    

Julmarknad och luciafirande i Lexby, söndag 8 dec

Traditionsenligt så firas lucia i Lexby. Julmarknaden är öppen 16-19, kom och hälsa på fåren, eller ta en fika i Olles Hus. Luciatåget går av stapeln kl.18. Välkommen!

Nyfiken på mer, läs här

Varroan

Långt bort är sommarens drag, och på flustren inte ett bi. Men än har du en uppgift kvar i biskötseln, oxalsyrebehandlingen. Om inte förr, är det dags nu.


Biåret 2019 snart till ända - snart dags för nytt surr i styrelsen. 

Välkommen på årsmöte 19 november

Den 19/11, kl.18 hålls föreningen årsmöte i Olles Hus. Du som medlem är varmt välkommen dit. Du har då även möjlighet att få din honung bedömd av Honungsbedömninskommitén. Ett godkänt resultat är en förutsättning för att få använda den klassiska etiketten som kan beställas hos SBR. Är du intresserad av att få din honung bedömd ska du ta med dig honungen i omärkt burk och medha ifyllt Honungsbedömningskort. Dessa finns i senaste numret av bitidningen eller här. Mer information för dig som är intresserad finns här.

Biodlardagen 12 oktober

Säsongen är snart över och längtar du redan till våren. Men du behöver inte vänta till dess för att få prata bin, redan 12 oktober så arrangeras Biodlardagen i Botaniska med ett väldigt spännande program. Läs mer här om innehåll och info om anmälan.

så arrangeras skördefesten en vecka senare än normalt. Skördefesten är lördagen den 21 september kl.11-15. Föreningen kommer att vara representerad! Välko

Skördefest - Levande Lexby

I år så arrangeras skördefesten en vecka senare än normalt. Skördefesten är lördagen den 21 september kl.11-15. Föreningen kommer att vara representerad! Välkomna till en trevlig dag i Lexby. Programmet finns här.

TV tipset - Våra älskade bin

Just nu visas en spännande serie på SVT om bin, Våra älskade bin. Programmen finns även tillgängliga här . 


Höstens tisdagsträffar - lägg in i kalendern

Är du medlem eller bara nyfiken på biodling, oavsett vad så är du välkommen till Olles Hus kl.18 på fika och prat om bin och biodling. 

27/8 - Slungning, Honungshantering, Invintring

24/9 - Tisdagsträff. 

19/11 - Årsmöte, Honungsbedömning

Tisdagsträff snart dags igen- lägg in i kalendern

Är du medlem eller bara nyfiken på biodling, oavsett vad så är du välkommen till Olles Hus kl.18 på fika och prat om bin och biodling. 

28 maj - Svärmning

190407 - Distriktets Vårmöte blir 27 maj

Nu går det bra att anmäla sig till distriktets vårmöte 27 maj i Ljungskile. Mer information om mötet finns här.

Världens största bi återupptäckt

The Guardian rapporterar om att forskare återupptäckt världens största bi som är nästa 4cm långt i Indoniesien. Läs mer här.


Introduktion till biodling - kurs 6-7 april är fulltecknad

Föreningen kommer att arrangera en helgkurs den 6-7 april 2019 i Olles hus och bigården. Kursen är en introduktion till biodling och innehöll både teori och praktik. 

Kursen kostar 600 kr och vi välkomnar 10 deltagare. Intresserade barn och ungdomar under 15 år är välkomna utan kostnad. Dessa ska inte anmälas på vuxenskolans hemsida.

Anmälning till kursen kommer att ske genom Vuxenskolans hemsida. Kursen är glädjande nog fulltecknad. Det går fortfarande att anmäla sig till reservplats. Klicka här för att komma till anmälan.


Drömmer du om sommaren?

I väntan på att bina ska vakna till liv så vill jag passa på att ge ett boktips. Det är Göran Bergengrens bok Meningen med Bin som jag varmt rekommenderar. Det är ingen fackbok utan en skildring av naturen som omger oss med biet i centrum. Lätt att läsa och vackert språk. Ni hittar den hos er lokala bokhandel eller på nätbokhandeln.



Saxat från Adlbris.

"Ett bi som samlar frömjöl använder både käkar och framben för att få med sig skörden och för att forsla in den under kroppen. Inte sällan har det en stor del av kroppen inpudrad. Vid förflyttningen till nästa pollengivare är benen i febrilt arbete. Det ser ut som att det flygande biet sprattlar när det med bakbenen avlägsnar pollen från sin ludna underdel."

Boken är full av i förbifarten saklig och viktig information om biets värld. Sedan mer än 40 år är Bergengren biodlare. Hans berättelse är full av personlig närvaro och läsaren får till lyst veta viktiga förhållanden i biets värld som man inte hade en aning om.

Författaren har all den teoretiska och praktiska insikt som bara den har som omfattar och respekterar denna värld. Honung, bikupor, drönare, drottningar, olika sorters bin, vad de samlar in och vilken honung som blir resultatet ingen aspekt förbises. Historiskt, geografiskt, biets släktingar, här får man veta allt om denna för människan livsnödvändiga varelse.

Göran Bergengren är poet, författare, naturskribent, ornitolog m.m. Hans senast utkomna böcker är Korp och en ny upplaga av Pilfink.


Puff för intressant föredrag

Den 27 februari kl.18 arrangeras en föreläsning om Bin och Människor på Världskulturmuseet som verkar väldigt spännande. 

"Följ med på en resa från antiken till dagens biodlarvärld, där relationen mellan människor och bin står i centrum.

Hur har det sett ut genom historien och hur tar denna relation sig uttryck idag, när den oroväckande bidöden gör binas framtid osäker? Vad händer med oss då? "

Mer info och anmälan här.


Tisdagsträffar - lägg in i kalendern

Är du medlem eller bara nyfiken på biodling, oavsett vad så är du välkommen till Olles Hus kl.18 på fika och prat om bin och biodling. 

26 mars - Tema vårinspektion

23 april - Tema utökning/avläggare

28 maj - Svärmning


Apiscandia - du som medlem kan gå gratis 

8-10 februari arrangeras en stor konferens om bin och biodling i Göteborg, Apiscandia. Fullständigt program finns på apiscandia.se . Styrelsen har beslutat att föreningen står för en dags entréavgift för föreningsmedlemmar (100kr). Ta med kvitto till nästa tisdagsträff.


Biodlardistriktets Årsmöte 

Den 9 februari hålls Biodlardistriktets årsmöte i Göteborg. Partille BF har tre platser, om ni är intresserade av att delta som ombud så kontakta ordförande Johan Bräutigam.

2018


Lucia i Lexby 


Välkomna på Lucia firande i Lexby. Har ni ont om julklappsideér så kan ni köpa honung från Partille Biodlare på plats. :-) 


2018      

Det brusar i Honungsbedömningskomittén 

På den positiva sidan var att många medlemmar var intresserad av att få sin honung bedömd av Honungsbedömningskommitén. Dock så var den allmänna påläsning svag om det kvalitetsreglemente som gäller inför och vid inlämning vilket resulterade i bakläxa. När röken lagt sig så utlovades hugande medlemmar en andra chans till bedömning. Intresserade medlemmar kontaktar då föreningens nyvalda ordförande Johan Bräutigam för att lämna in burk och honungsbedömningskort. Läs på mer om här.

Årsmötet

Tack för ett trevligt årsmöte, som på sedvanligt vis hölls i Olles Hus. Mötet samlade ca. 20 medlemmar. Till föreningens ordförande valdes Johan Bräutigam. Tack till Ulla och Mile som fixat härligt fika.

Medlemmar tipsades om att hålla koll på grannföreningarnas hemsidor och i Bitidningen för att närvara vid arrangemang där de bjuder in gäster.

Det uppmuntrades även att skicka in bilder för publicering på denna sida. Har ni fina bilder så skicka in till mig.

Kallelse till årsmöte

Välkomna till föreningens årsmöte den 20 november, kl.18 i Olles Hus.

Honungsbin - här finns framtidens antibiotika!

Torsdag 18 oktober kl. 18.00 i Klarasalen, Stadsbiblioteket i Halmstad. Tobias Olofsson, forskare vid medicinska fakulteten på Lunds Universitet, föreläser om en stor samling av nyttiga mjölksyrabakterier som bara finns i honungsbin. En gömd och helt okänd skatt som kan bli framtidens antibiotika. En mycket intressant och lärorik kväll utlovas! Inträde 100 kronor och föranmälan sker via Studiefrämjandets hemsida. Kontaktperson Bo Hansson, 073-580 12 33.

 Föranmälan sker via Studiefrämjandets hemsida och entréavgifter till föreläsningen är 100 kr. (OBS! på Studiefrämjandets hemsida står det på ett ställe att entréavgiften är 100 kr och på ett annat ställe att föreläsningen är gratis men det är alltså 100 kr i entréavgift som gäller.

 Ni är välkomna att anmäla er och länken till anmälningssidan är:

 https://www.studieframjandet.se/hallands-lan/gustav-arrangemang/kalenderhandelser/2018/oktober/honungsbin---har-finns-framtidens-antibiotika/

Entréavgiften på 100 kr betalas sedan in på plusgiro 4 16 64 – 4 och vi kommer att skicka ut en bekräftelse både efter anmälan och när entréavgiften är betald. Vid betalning – märk denna med Bi- och ert namn, så vi kan knyta betalningen till rätt person.

Bifogad karta visar var stadsbiblioteket ligger samt var man kan parkera gratis i närheten av Centralstationen (det är visserligen fri parkering på gatorna runt Stadsbiblioteket efter kl 18.00 men det kan ibland vara svårt att hitta lediga parkeringsplatser).

 Föreläsningssalen har 200 platser och vi räknar med att det kan bli en god tillströmning av åhörare (i Ängelholm blev samma föreläsning mer än fullsatt). Anmäl er därför gärna i god tid. 

 Med vänlig hälsning

Bo Hansson

Halmstads Naturskyddsförening 


Tisdagsträff 18 sept

Snart är det dags för nästa medlemsmöte, det sker den 18 september. Vi kommer då gästas av kommunens bitillsyningsman och föreningsmedlem Leif Andersson. Han kommer berätta om sitt uppdrag och dela med sig av sina kunskaper om bisjukdomar och vad man kan göra åt dem. Ladda med frågor, så ses vi kl.18.


Vill du utvecklas som biodlare?

Perfekt! Här finns en möjlighet att göra det tillsammans med andra intresserade. Den 27 oktober arrangeras Biodlardagen på Bokenäset hotell & konferens. Läs mer i bifogad inbjudan från distriktet här. 

Glad sommar!

I år ligger vi före i säsongen. En favorit hos bina, Malvan blommar redan i slutet av juni. Slutskattning blir nog också tidig. Glad sommar på er.

Bi Malva Nyckelpiga

Snart tisdag igen!


Många har säkert redan slungat första gången för säsongen. Måste vara rekordtidigt. Den 21 augusti kanske du har hunnit med en omgång till för då är det dags för tisdagsträff kl.18 i Olles hus. Tema Honung och invintring. Välkomna!

Svärmningstider

Under juni och inledningen på juli är det svärmningstider, vilket är binas naturliga sätt att föröka sig. Ungefär halva bikupan lämnar då bikupan tillsammans med den gamla drottningen för att leta ny boplats. De mellanlandar alltid och sätter sig då oftast i närheten av kupan medan bispejare letar en ny boplats. Det är viktigt att fånga svärmen innan de lyfter igen. Behöver ni hjälp kan ni kontakta Mile eller Lars-Eric som kan vara behjälpliga i detta.

Mile Calic

Telefon 031-44 36 82

Mail liedholm.ulla@telia.com

Ansvarsområde:  Svärmfrågor


Lars-Eric Larsson

Telefon 0734-29 66 65

Mail larlar008@gmail.com

Ansvarsområde: Svärmfrågor


Hur gynnar pollinerarna odlingslandskapet?

Svaret på den frågan får du på Koön, den 13 juni. Flera intressanta fältvandringar arrangerade av Länsstyrelsen finns i den här inbjudan.

Högsäsong för bin och biodlare

Nu jobbar bina för fullt i skog och trädgårdar. Hur går det för dig? Har du fått på första skattlådan än? Har bina skäggat? Har första svärmcellen synts till? Kom och berätta på nästa tisdagsträff som är den 29 maj kl.18 i Olles hus. Välkommen!

Kvinnligt nätverk i Göteborg- och Bohuslän bjuder in till träff i Jonsereds trädgårdar

Inbjudan som är öppen för alla bjuder in till guidad visning, titt på Trädgårdens bikupor och avslutande fikastund. 24 maj, kl.18-21. För mer information och information om anmälan, klicka här.

Missa inte - Föreläsning och insektsvandring

Den 14 maj kl.18  så arrangeras en föreläsning och insektsvandring i Jonsereds Trädgårdar. Christina Winter, författaren till Trädgårdsmyller berättar hur du kan gynna humlor, solitärbin, nyckelpigor och andra insekter i trädgården.

Mer info här.

Puff för Distriktets studieresa till Norge

Eva låter meddela att det fortfarande finns möjlighet att anmäla sig till studieresan till Norge 8-10 juni. Mer info här.

Snart dags för nästa Tisdagsträff 

Den 24 april kl.18 är det dags för nästa Tisdagsträff och då på temat inspektion i bikupan. Ladda, så ses vi på en kopp kaffe och en trevlig pratstund. 

Introduktionskurs i biodling

Helgen 7/8 april genomförde föreningen i regi av Daniel Roos och Mile Calic en nybörjarkurs för 10 nya nyfikna. Det var två lyckade dagar med mycket frågor och diskussioner. Vädergudarna var med oss och söndagen bjöd på årets hittills varmaste dag med ca. 17 grader och stilla vindar vilket också möjliggjorde att vi kunde titta ner i en av Miles kupor i föreningsbigården.


Sugen på studieresa till Norge med grannföreningarna?

Till våren planerar distriktet en studieresa till Norge. Datum är 8-10 juni och man reser tillsammans. Anmälan senast 31 mars. Är du intresserad så läs mer här. 

EU kommisionen har röstat igenom ett förbud mot neonioktinoider

Redan under 2017 presenterades förslaget som nu röstats igenom. Förbudet gäller inte alla neonikotinoider utan endast de som hittills visats sig skadliga för bin och andra pollinerande insekter. Vill du läsa mer så klickar du här.

Neonikotinoider förekommer i växtskyddsmedel. Hette det inte bekämpningsmedel förut?

En annan del av förslaget är att man ska arbeta fram en handlingsplan för hindra bidöd, öka stödet till biodling och minska import av förfalskad honung, rapporterar Land Lantbruk

Preben Kristiansen i våra trakter

Den 6 mars så är Preben och föresläser hos Mölndals BF om bihälsa och bisjukdomar. Ett lysande tillfälle att lyssna på en auktoritet på området. 

Tid: 6 mars, kl.18
Plats: Ekenkyrkans Församlingsgård, Heljeredsvägen 2, 428 36 Kållered

Anmälan senast 4 mars till: Börje Blomster. borje.blomster@telia.com alt. SMS 0768-191125. 

Servering till självkostnadspris.

Preben kommer även till Uddevallatrakten den 8 mars om det passar er bättre. Läs mer här.

Nybörjarkurs i biodling - öppen för anmälan

Den 7-8 april kommer föreningen att arrangera en nybörjarkurs i biodling. Det är en helgkurs som hålls i föreningens lokaler och ger en introduktion till biodling. Kursen vänder sig till de som är nyfikna på bin, funderar på att skaffa bin eller kanske redan inhandlat sina första bikupor. 

Kursen sker i samarbete med Vuxenskolan och är nu öppen för anmälan här.

Datum för tisdagsträffar

Årets första Tisdagsträff planeras till 20 mars, kl.18. Välkomna på en kopp kaffe och allmänt surr om bin. Temat för dagen är den kommande vårinspektionen.

Om honungsfusket

Första avsnittet av dokumentärserien Rotten på Netflix tar upp honungsfusket från Kina.

Den som söker finner.

De mystiskt försvunna honungssilarna har återfunnits. Hurra! Nu kan vi slunga mer honung än någonsin tidigare.

Dags för Göteborg och Bohuslänsdistriktets årsmöte!

Den 17/2 så går årsmötet av stapeln på Tjörn i Kållekärr. Vi får skicka tre röstberättigade representanter men alla medlemmar är välkomna att delta. Utöver årsmöte så arrangeras även föredrag om bivax. Arrangemanget pågår kl.09:30-15:00. Agendan ser toppen ut. Anmäl intresse till föreningens ordförande Johan Bräutigam. Milersättning utgår. Mer info på distriktets hemsida. 

2017       

Vill du hänga med på Ordförandeträffen?

Vi har fått en spännande inbjudan till ordförandeträff som passande nog är planerad till Hisingen 26 september. Agendan ser toppen ut. Anmäl intresse till föreningens ordförande Johan Bräutigam. 

Ordförandeträff sept 2017.pdf Ordförandeträff sept 2017.pdf
Storlek: 99,088 Kb
Typ: pdf


Årsrapport 2017

Glöm inte att ta med årsrapporten till årsmötet. Den återfinns i senast numret av Bitidningen. Du kan även skriva ut den här.


Kallelse årsmöte 2017

Välkomna på årsmöte den 7/11 kl.18:30 i Olles hus. Formell kallelse kommer per e-post.

Honungsbedömningskommitén kommer också finnas på plats, så vill du få din honung bedömd ta med den i en omärkt burk. Kommittén bedömer renhet, konsistens, vattenhalt, lukt, smak, färg och förpackning.


Skördefest Lexby 16 september

Snart är det dags för en av årets höjdpunkter skördefesten. Vi är medarrangör och kommer vara närvarande. Nu efterlyser vi medlemmar som är intresserade av att sälja honung på festen. Anmäl ditt intresse per email eller på tisdagsträffen den 12 september. Programmet finns nedan.

Skördefestprogram2017.pdf Skördefestprogram2017.pdf
Storlek: 4315,627 Kb
Typ: pdf



Efterlysning!

Vi saknar våra honungssilar. Vem har lånat men glömt att lämna tillbaka? Vänligen återlämna asap.

Honung
Silning
Avtäckning
Täckta Ramar


Tisdagsträff 12 september kl.18

Medlemmar och intresserade är välkomna till Olles hus på tisdag för att fika och prata om bin. Temat för dagen är invintring.

Nytt system för att boka föreningens utrustning

Du vet väl att du som medlem gratis kan låna viss biodlingsutrustning av föreningen. Vi har idag en 3-ramars slunga, en honungspress, silar och en otalsyrespruta. 

Vi har skapat en ny sida för bokning av utrustningen. Bokningen sker genom en extern sajt, boka.se. Klicka här så länkas du till sidan.

Om du inte redan har ett konto på boka.se så behöver du skapa ett. Använd samma e-postadress som du har angivit för ditt medlemskap i Partille Biodlarförening.  


Välkomna på distriktets sommarmöte 9 juli på Tjörn

Läs inbjudan genom att klicka här


Sommarens boktips

Visst finns det många bra böcker om bin men här kommer en som både är annorlunda, vacker och välskriven. 

Boken heter Stora Boken om bin och är skriven av Piotr Socha. Så här beskrivs boken på Adlibris.

Stora boken om bin, en bok i jätteformat, innehåller allt du kan vilja veta om binas historia, livscykel och anatomi. Men även om binas plats i vår mytologi och inom läkemedelskonsten.Den innehåller stora vackra illustrationer av bin och dess levnadsmiljö, av blommor, frukter och djur som är viktiga för bin, samt av biodling och honungstillverkning.

Stora boken om bin är ett praktverk i stort format som lämpar sig för nyfikna läsare i alla åldrar. De rikt illustrerade uppslagen gör boken till en informativ faktakälla även för den som kanske ännu inte lärt sig läsa på egen hand. Dessutom bjuder författaren på några recept på smarriga honungskakor!

"Illustrationerna är i sanning imponerande, och minst lika detaljerade som texterna. Och det är förstås bilderna som gör denna bok. De är mästerligt utförda, med vackra färgställningar på storslaget tilltagna papperssidor." Nina Solomin, Upsala Nya Tidning

Stora boken om bin


Hi-tech i bikupan

Vem har sagt att ny teknik och traditionell biodling inte går att kombinera. Hivemind har en lösning som mäter trafiken på flustret, temperaturen i kupan och vädret. De kör en crowdfunding kampanj nu på indiegogo. Kolla på filmen här



Svärmningstider

Under juni och inledningen på juli är det svärmningstider, vilket är binas naturliga sätt att föröka sig. Ungefär halva bikupan lämnar då bikupan tillsammans med den gamla drottningen för att leta ny boplats. De mellanlandar alltid och sätter sig då oftast i närheten av kupan medan bispejare letar en ny boplats. Det är viktigt att fånga svärmen innan de lyfter igen. Behöver ni hjälp kan ni kontakta Mile eller Lars-Eric som kan vara behjälpliga i detta.

Mile Calic

Telefon 031-44 36 82

Mail liedholm.ulla@telia.com

Ansvarsområde:  Svärmfrågor


Lars-Eric Larsson

Telefon 0734-29 66 65

Mail larlar008@gmail.com

Ansvarsområde: Svärmfrågor


Tisdagsträff 13 juni kl.18

Medlemmar och intresserade är välkomna till Olles hus på tisdag för att fika och prata om bin. Temat för dagen är skattning.

Inbjudan till sommarmöte Kareby 12 juni

Vi har blivit inbjudna till sommarmöte i Kareby den 12 juni, då det finns möjlighet att besöka bigården och få tips om lämpliga bivänliga växter till trädgården. Läs mer på www.bibladet.com 



Sveriges största insektshotell finns snart i en kommun nära dig

Läs mer om bostadsbristen för insekter i Mölndal och de storslagna planerna här


Fullastat Partillebi i blommande slån.

Honungsbi


Nästa tisdagsträff - 13 juni

Sist var det fullt hus med 18 personer på plats! Hoppas vi blir lika många nästa gång. 

Vi ses som vanligt vid Olles Hus kl.18. Denna gång är temat skattning. Välkomna!

Vetgirig? Lär dig mer om Drottningodling!

Den 6 maj anordnas en utbildningsdag i Vara tillägnad drottningodling, biavel och VSH. Mer info finns här

Nästa tisdagsträff - 2 maj

Vi ses som vanligt vid Olles Hus kl.18. Denna gång är temat drottningbyte. Välkomna!


Vilket föredöme... Linköping föreslås bli bivänlig stad.

Biodlaren Eva Gustavsson har skrivit ett förslag till Linköpings kommun där hon föreslår att parker och andra grönområden ska skötas på ett sådant sätt att bina får tillgång till en varierad kost under hela säsongen.

Eva Gustavsson har i sitt förslag tagit fram sex punkter för hur kommunen kan jobba: 
1. Plantera blommor, buskar och träd som gynnar honungsbin, vilda bin och humlor, t.ex. olika Salix-arter.
2. Slå gräsmattor och ängsmark efter att nektar- och pollengivande blommor blommat över.
3. Aktivt slå vakt om friheten från bekämpningsmedel inom kommunal verksamhet.
4. Aktivt försöka minska användningen av bekämpningsmedel på privat mark.
5. Sätta upp insektshotell i offentliga parker.

6. Slå vägrenar och kanterna längs cykelbanor efter att växterna blommat över.

För bra för att vara sant? Gå in och rösta på Evas förslag, här! Sista dag 20 april.



Två  Inga platser kvar...

Två platser kvar till vårt andra (& sista) kurstillfälle. Skynda skynda!
Detta kurstillfälle sker 6-7 maj. Anmäl er här. Välkomna!

Honungsbi


Tisdagsträff - 4 april

Kl.18 så ses vi i Olles hus för en fika och prata om utökning av samhällen under ledning av Mile och Kristian. Hoppas på samma fina uppslutning som förra gången. Alla medlemmar och andra nyfikna är välkomna.

Honungsbi


Nordiska Trädgårdar 

I väntan på våren, låt dig inspireras på Trädgårdsmässan i Stockholm 6-9 april. Passa då på att besöka monter c25:68 och hälsa på Stockholms bidistrikt. De finns där mellan 09-18. 

De slår ett slag för svensk honung och vilka blommor som är bra dragväxter. Provsmakning av sorthonung, titta på bikupor mm. Några programpunkter:

- Fredag kl.14:30 lagar Carina Brydling mat med honung och Lasse Hellander hjälper till.

- Lördag och söndag kl.12 och kl.1430 håller Lasse Hellander föredrag om honung, pollinering och biväxter.

http://www.nordiskatradgardar.se


Nyfiken på VSH - Möt Richard Johansson

Richard Johansson projektledare för VSH besöker Göteborgs- och Bohus läns biodlardistrikt både 2 och 3 april.

Han demonstrerar tillvägagångssätt och inspirerar oss biodlare till att delta i sommarens varda provtagning i våra bigårdar. Den nationella mätningens syfte är att göra en första sökning efter Varroa Sensitive Hygien (VSH), dvs varroa-städande, bin som man sedan kan avla vidare på  för att få ett bi som själv kan bekämpa varorna. 

Mötena sker i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan. Fika serveras till självkostnadspris. Alla intresserade är välkomna.

Anmäl deltagande på anmalan.bidistrikt.gob@gmail.com

Mötena äger rum på söndag 2 april kl.15:00 i cafeterian i Rabbalshede Folkets Park, arrangeras i samverkan med Tanums bf och måndag 3 april kl.19.00  blir det motsvarande hos Södra Inlands bf i Kareby IS klubbstuga, Prästvägen 570.


20 mars vårdagjämning

Honungsbi


SBR Quinnor i Göteborg och Bohuslän bjuder in till nätverksträff

Lördag 13 maj kl. 10-15
Råda säteri
Säteriallén 5, Mölnlycke

Preliminärt program:
•    Välkomstkaffe serveras från 9.30
•    Föredrag om biväxter
•    Information om vad som är på gång i vårt distrikt
•    Gemensam lunch (kostnad 125kr)
•    Visning av Mölnlycke biodlarförenings rasparningsplats
•    Ev besök i Gerbianska trädgården med möjlighet att köpa lite ovanligare växter

Den som vill kan avsluta dagen på Lisebergs trädgårdsdagar, som pågår 11-14 maj.

Kvinnliga nätverket i Göteborgs- och Bohus läns biodlardistrikt i samarbete med Mölnlycke biodlarförening och Studieförbundet Vuxenskolan önskar biodlare i vårt distrikt och granndistrikt välkomna.

Både kända och nya deltagare är välkomna, även ni som inte hunnit skaffa bin än. Glädjande är att allt fler män börjar också komma med till våra träffar.

Skicka mail till evai.carlsson@gmail.com om Du är intresserad av det kvinnliga nätverket, men inte kan komma till den här träffen.  Då vet vi att du är intresserad av att få information framöver.

Bindande anmälan senast 9 maj till distriktets anmälningsmail.
OBS,begränsat antal platser.

Lunchen betalas på plats, uppge eventuell specialkost i samband med anmälan.
anmalan.bidistrikt.gob@gmail.com
alternativt till Eva 0707-314 563. SMS går också bra


Långväga gäster

Den här veckan har vi haft besökare från Samara i Ryssland på hemsidan. Kul, och hoppas ni hittade vad ni sökte. Vi har även haft besök från Boston, USA. Hoppas vi ses på tisdagsträffen! 


7 mars- Årets första tisdagsträff

Vintergäcken blommar och åtminstone mina bin har varit ute solat sig tidigare i veckan. Ett tidigt vårtecken är även våra tisdagsträffar, den första sker 7 mars och då vi ses i Olles hus för att prata vårinspektion över en kopp kaffe. Alla nyfikna välkomna, du behöver inte var medlem. Kl.18 öppnar vi portarna.  


Nytt kurstillfälle!

Fler vill bli biodlare och första kurstillfället är glädjande nog fulltecknat. Vi kraftsamlar och ger ytterligare en möjlighet att få en introduktion till binas värld. Detta kurstillfälle sker 6-7 maj. Anmäl er här. Välkomna!

Har ni sett?

Inte nog med att det finns duktiga biodlare i föreningen. Kristian Gade Andersen har även en känsla för film. Nedan ser ni en informationsfilm som han gjort och som bland annat visades i samband med Partille Arenas öppning där föreningen deltog.


Visste du att...

Det nu finns över 12 000 biodlare organiserade i Sveriges Biodlare som tillsammans har mellan 125 000 och 150 000 bisamhällen.  40 av dessa tappra människor kommer från Partille! Det kanske inte är så många men vi växer snabbare än genomsnittet och vi vill självklart bli fler. Vill du vara med så är det hit du vänder dig. Vill du veta mer innan du tar steget så är du välkommen på någon av våra kurser eller tisdagsträffar.

Avläggare till salu?

Kan du avvara en avläggare under senvåren? I samband med biodlingskurserna så är många angelägna och komma igång direkt och söker bin. Vi tänkte vara lite förberedda, så har du en avläggare maila någon i styrelsen. Tack!

Honungsbi


Nytt kurstillfälle för nybörjare

Vi planerar att genomföra ytterligare en nybörjarkurs i biodling under våren. Preliminärt datum är 6/7 maj. Lägger till länk när anmälan är öppen.   

Nästa tillfälle att träffas - styrelsemöte

Välkomna på nästa styrelsemöte som planeras till 20 februari. Kl.18 - Olles hus.

Tisdagsträffar våren 2017

Nu är det dags att kryssa för datum för vårens tisdagsträffar. Medlemmar och övriga binyfikna är välkomna på en kopp kaffe och lite surrande. 

7 Mars - Vårinspektion
4 April - Utökning av samhälle
2 Maj - Drottningbyte
13 Juni - Skattning

Medlemssidan...

...är som du säkert förstår till för medlemmar. Kontakta någon i styrelsen för att få inloggningsuppgifter. På medlemsidan finns bl a matrikel och bokningsunderlag för föreningens gemensamma utrustning, se nedan.

Visste du att...

...föreningen under 2016 köpte in en hel del utrustning för att underlätta för framförallt nybörjare att komma igång. Föreningen har 4-ramars slunga, honungspress, oxalsyrespruta, refraktometer och litteratur som lånas ut till gratis till medlemmar. Bokning sker på medlemssidan. 

Styrelsemöte 17/1

Nästa styrelsemöte är den 17/1 kl.18:30 i Olles Hus. Alla medlemmar välkomna.

Dina vackraste bilder...

När längtan till våren blir stor så kan ett par härliga sommarbilder skänka tröst. Har du tagit några fina birelaterade bilder som du vill dela med dig av på hemsidan? Skicka dem till daniel.roos@glocalnet.net så publicerar vi ett urval här på hemsidan.

Här kommer en från förra våren...

Honungsbi


Distriktsmöte

Den 11 februari är det dags för Göteborgs och Bohusläns Biodlardistriktsårsmöte. Mötet börjar kl.10 och hålls i Ljungskile. Alla intresserade är välkomna att närvaro. Mer information här. Föreningen företräds av Johan Bräutigam och Anders Johansson. Är du intresserad av att följa med så hör av er till dem så kan ni samordna transport.

Kurs för blivande cirkelledare

Sugen på att bli kursledare? I början på februari så arrangeras en ledarutbildning för blivande kursledare. Vi är några som tänker gå, vill du hänga på? 4 februari i Lerum. Anmälan här.
Det arrangeras även vidareutbildningar som riktar sig mot er som redan är cirkelledare. Läs mer på länken ovan.

Varför just den här inlägget har en annan färg och typsnitt är helt obegripligt.

Kurs i Biodling

Under våren planeras en nybörjarkurs i biodling. Det är en tvådagars helgkurs som genomförs 8-9 april. Mer information och anmälan här.


2016

Lucia i Lexby


Den 11 december bjuds det på Luciafirande i Lexby. Luciatåg, körsång och julmarknad m.m.. Här hittar du mer information om tillställningen. Välkommen!

Årsmöte och årsrapport

Den 15 november kl.18.30 är det dags för nytt årsmöte, välkomna till detta. Kallelse och verksamhetsberättelse kommer inom kort skickas ut till alla medlemmar. Vi skulle också vilja att ni skickar in era årsrapporter till kleinhenz.christian@gmail.com innan dess så att vi kan sammanställa och skicka dessa vidare till SBR. Mer information om årsrapporten hittar ni här.

Biodlardag i Ljungskile 29 oktober 2016 kl.10.00-16.00

Biodlardagen 2016 innehåller flera intressanta frågor. Allt från invintring och tymolbehandling till förmåga hos bina att själva rensa ut varroa. Vi får också en orientering om dagens och morgondagens bitillsyn. Mer information om dagen och anmälan hittar du här och här.

Ny bitillsyningsman

Vi är glada att kunna informera om att en av föreningens medlemmar, Leif Andersson, nu är bitillsyningsman för Partille och Sävedalen. Grattis till dig Leif! För kontaktuppgifter följ denna länk.

Tisdagsträff

Den 6 september kl.18.00 träffas vi i Olles Hus. Välkomna!

Skördefest i Lexby & Invigning av Partille Arena


Partille biodlarförening kommer att delta i två evenemang under september månad. Först ut är invigningen av Partille Arena där föreningen kommer att finnas på plats med information om föreningen och biodling. För att läsa mer om alla olika aktiviteter som sker i samband med arenainvigningen, besök den här sidan.

Redan dagen efter är det dags för Skördefest i Lexby som äger rum den 17 september. Programmet hittar du här.

Sommarmöte i Kareby

Den 3 juli bjuder distriktet in till sommarmöte vid Södra Inlands biodlareförenings föreningsbigård. Under dagen kommer det finnas möjlighet att träffa andra biodlare, lära sig mer om t.ex. bihälsa och honungshantering och det blir poängpromenad. Läs mer i inbjudan här.

Makalösa bin

Passa på att titta på dokumentären Makalösa bin som finns på URs hemsida fram till den 15 juni. Klicka på bilden för att titta.



Ni har väl inte glömt....

att anmäla uppställningsplats till Länsstyrelsen? Det gör enkelt via detta webbformuläret.

SBR Quinnor anordnar föreläsning

Jirina Janzbach håller föredrag om invintring. Den 12/5 kl.18.00 i Spekeröds församlingshem. Mer information här.

Godkänd biodlare

Nu är det snart dags igen för en ny kurs för att bli Godkänd biodlare. Kursen riktar sig till biodlare som har minst tre års erfarenhet av biodling, och dessutom främst till biodlare som har behov att bli utsedd som godkänd biodlare.

Tid: Onsdag den 30 mars kl. 10 – 18
Plats: Lagergrenska villan, Residensgatan 20, Vänersborg
Avgift: 400:- inkl. lunch, för- och em. fika, avgiften betalas till Studieförbundet Vuxenskolan i samband med anmälan.

Kursledare: Bihälsokonsulent Preben Kristiansen

Anmälan: Senast 23/3 till Studieförbundet Vuxenskolan på vgregion@sv.se eller tfn: 0522 – 65 33 33.

Beecome 2016

Den 11-13 mars kommer biodlingskongressen Beecome till Malmö. Distriktet kommer, om tillräckligt många anmäler intresse, att anordna bussresa till Malmö. Mer information hittar du på distriktets hemsida (http://bidistrikt-gob.se/) och på Beecomes hemsida (beecome2016.com).

Tisdagsträffar våren 2016

Under våren har vi planerat för fyra tisdagsträffar. Dom äger rum i Olle Hus kl.18.00 följande datum och med följande tema.

8 Mars - Vårinspektion av bisamhället.
5 April - Populära dragväxter.
3 Maj - Svärmförebyggande åtgärder samt avläggarproduktion.
7 Juni - Skattning.

Medlemsuppgifter

För att styrelsen ska ha korrekta adressuppgifter är det viktigt att ni som är medlemmar går in på SBR:s medlemssidor och uppdaterar dessa. Tack!

Dags att anmäla sig till vårens nybörjarkurs

Den 29 mars drar vi igång en nybörjarkurs i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. Kursen består av fyra tillfällen, tisdagkvällar varannan vecka, och ger dig grunderna i biodling. Det blir både teori och praktiskt arbete vid våra bikupor. Kursen kostar 400kr och anmälan görs här.

2015

Årsmöte 17 november kl18.00

Den 17 november är det dags för årsmöte, kallelse skickas ut i dagarna till föreningens medlemmar. Välkomna!

Biodlardagen i Ljungskile

Den 24 oktober arrangerar distriktet en biodlardag på Ljungskile Folkhögskola. Från kl.09.00 och framåt bjuds det på föredrag och fika mm. Anmälan görs till anmalan.bidistrikt.gob@gmail.com och kostnaden är 300kr. Hela programmet hittar du här.

Skördefest i Lexby

Partille biodlarförening kommer finnas på skördefesten och prata biodling och sälja honung. Välkomna lördagen den 19/9 mellan 11-15.

Tisdagsträffar

I höst har vi planerat in två tisdagsträffar, den 8 september och den 6 oktober. Kl.18.00 ses vi i Olles Hus och förhoppningsvis har vi även lyckats ordna med någon kortare föreläsning, mer info om detta följer.

Slunga

Föreningen har investerat i en slunga som medlemmarna får låna. Hör av er till Christian för att boka tid.

Medlemsträff 15 Augusti

Vi kör en repris av förra årets uppskattade och välbesökta medlemsträff med tipspromenad och aktiviteter i bigården. Kl.13.00 kör vi igång och det finns fika att köpa till självkostnadspris. Hoppas vi ses där!

Familjedag i Lexby

Söndagen den 31 maj är det återigen dags för..... FAMILJEDAG I LEXBY! Då kommer Partille biodlarförening såklart finnas på plats och ni är hjärtligt välkomna att titta på våra bikupor och avsmaka honung mm. Aktiviteten pågår mellan 11-15. Välkomna!

Utflykt till Biodlarnas Hus i Skänninge

Den 23 maj kommer distriktet att ordna med en resa till Biodlarnas Hus i Skänninge. Avresa kl.07.00 från Uddevalla och kostnad för utflykten är 450kr, då ingår lunch och eftermiddagsfika. Anmälan görs till Eva på anmalan.bidistrikt.gob@gmail.com eller 0707-314 563.

Heldag om topplistkupor i Alingsås

Alingsåstraktens biodlareförening kommer den 16 maj att få besök av Patrick Sellman för en heldag om biodling i topplistkupor. Den här 1-dagskursen är öppen för alla medlemmar i Göteborg med kranskommuners biodlareföreningar. Vill ni veta mer och anmäla er så kan ni gå in på den här sidan http://www.topplistkupa.pre4.net/

Invigning Olles Hus och föreläsning med Erik Husberg

 Det 17 mars inviger vi vår nygamla föreningslokal Olles Hus. Föreningens medlemmar och
 övrig allmänhet är hjärtligt välkomna! Kvällens höjdpunkt blir en föreläsning av Erik
 Husberg, författare till Honung, vax och mjöd: biodlingen i Sverige under medeltid och
 1500-tal
, om biodlingens och honungsanvändningens historia. Sedvanlig fika serveras.
 Kostnad 50kr och vi kör igång kl.18.30. Anmälan till kleinhenz.christian@gmail.com.
 Välkomna!

Tisdagsträffarna återuppstår!

Efter några år utan egen föreningslokal tänkte vi, nu när Olles Hus är tillgängligt igen, återuppliva de gamla tisdagsträffarna. För er som inte var med är det tillfällen när vi har öppet hus i föreningslokalen och medlemmar och andra biodlingsintresserade har möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter eller bara dricka en kopp kaffe till ljudet av våra flitiga dragbin... Under våren har vi planerat in fem tisdagsträffar:

7 April
21 April
5 Maj
19 Maj
2 Juni

Vi finns där mellan 18-20 och det krävs ingen anmälan. Enklare fika finns till självkostnadspris.

2015 - Nytt år, nya aktiviteter

Gott nytt år! Nu drar planeringen igång för föreningens verksamhet för 2015. Om ni som medlemmar har några idéer på något ni vill genomföra så tveka inte att höra av er till styrelsen. Än så länge är vårens nybörjarkurs det enda som är spikat. Den inleds den 24 mars och vill man anmäla sig till denna gör man det enklast på Vuxenskolans hemsida.


2014

Årsmöte 18 november

De 18 november kl.18.30 är det dags för årsmöte i Hemvärnets lokal vid Olles Hus. Välkomna!

Ljus- och cremekväll

Den 28 oktober kommer en favorit i repris. Då samlas vi för att tillverka ljus och creme med hjälp av bivax. Lokal är ännu inte fastställt utan beror på hur många vi blir. Det kommer kosta en mindre slant för att täcka upp för materialkostnader, information om detta kommer också inom kort. Intresseanmälan görs til Vicktoria på vicktoriaaa@spray.se.

Föredrag om det nordiska biet

Den 13 oktober kl.19.00 arrangerar Hisingens biodlareförening en föreläsning med Ingvar Arvidsson om projektet Nordbi. Projektet startade med stöd från SBR och WWF 1990 med Ingvar som projektledare. Uppgiften för projektet var att rädda det utrotningshotade nordiska biet Apis m. mellifera.

Läs mer om detta här.




Den 20 augusti är det dags för årets skördefest i Lexby. Partille biodlarförening kommer finnas på plats tillsammans med ett helt gäng andra. Läs programmet här. Förra året såg det ut så här:



Varmt välkomna!!
---------------------




Söndagen den 10 augusti kl.13.00 bjuder vi in medlemmar och andra som är intresserade av bin och biodling till vår bigård i Lexby. Det blir fika, tipspromenad för vuxna och barn med fina priser och vi öppnar kupor och tittar till våra bisamhällen. För er som är nyblivna biodlare finns det möjlighet att ställa frågor och få tips på vad som kan vara bra att tänka på inför vintern mm.

Varmt välkomna!

Kurser i distriktets regi

Göteborg och Bohusläns biodlingsdistrikt erbjuder under hösten en rad olika intressanta kurser.

9/8 Kurs i drottningtillsättning på Styrsö i Göteborgs skärgård. I samverkan med Mölnlycke biodlarförening. Begränsat antal deltagare.

13/9 Biodlardag på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv.

24/9 Kurs Godkänd biodlare i Kareby Församlingshem. För denna kursen skall man ha varit biodlare i minst 3 år. Man kan anmäla sig ändå, får komma med i mån av plats.

23-26/9 har Länsstyrelsen en kurser om Fördjupad bihälsa, Utveckla din biodling och Honungshantering och kvalitetssäkring. Dessa är in Västra Götalandsområdet.

Mer information om alla dessa kurser hittar du här.


Tack till alla kursdeltagare!

Tack till er som deltagit i våra nybörjarkurser under våren. Information om nya kurser kommer dyka upp här på hemsidan när det blir aktuellt.










Vårens aktiviteter!!!

Nu börjar programmet för våren ta form. Följande aktiviteter är inplanerade:

6 Maj - Träff i bigården
Vi träffas i Lexby, vid Olles Hus, och fikar och umgås och om vädret tillåter öppnar vi en kupa för nyfikna nybörjare och intresserade. Kl.18.00 börjar detta.

25 Maj - Familjedag, Levande Lexby
Den årliga familjedagstraditionen lever vidare. Vi finns representerade tillsammans med många andra föreningar. Det brukar bjudas på ponnyridning, underhållning luftgevärsskytte och mycket mer. Så kom förbi efter ni röstat i Europaparlamentsvalet!

3 Juni - Träff i bigården
Denna gång hoppas vi kunna erbjuda någon form av föreläsning (inte klart ännu) förutom sedvanligt fika och samkväm.

7-8 Juni - Introduktionskurs för nybörjare
Är du nyfiken på bin och biodling? Då kanske en tvådagarskurs kan vara nåt för dig. Du får lära dig grunderna i biodling och även testa på hur det är att praktisera denna underbara hobby. Kursen pågår lördag och söndag mellan kl.10.00-15.00 och är kostnadsfri förutom en mindre avgift för fika/lunch. Anmälan görs till kleinhenz.christian@gmail.com. 


Inbjudan från SBR Quinnor

Den 13 maj kl.18.00 anordnar SBR Quinnor i Göteborg och Bohuslän en föredragskväll då Helge och Pia Josefsson kommer att visa och berätta om sin anläggning, Tavlebords Honungsgård på Orust. Fika blir det också i deras café. Alla hälsas hjärtligt välkomna och ombeds anmäla sig senast den 9 maj till m.batsman@gmail.com eller evai.carlsson@gmail.com.


Årsmöte 4 mars

Den 4 mars är det dags för årsmöte. Varmt välkomna till våra lokaler vid Olles Hus kl.18.00.

TED-talk om betydelsen av bin




Nybörjarkurs i vår

Vår nybörjarkurs i samarbete med Vuxenskolan är nu fulltecknad men har du inte fått plats kan vi tipsa om att vi även kommer hålla i en tvådagars helgkurs i slutet av maj. Är du intresserad av att delta i denna får du gärna skicka en intressaanmälan till kleinhenz.christian(a)gmail.com så återkommer vi med mer information när det närmar sig.

Distriktsmöte 8 februari

Den 8 februari är det dags för distriktsmöte igen och styrelsen har dessvärre ingen möjlighet att närvara. Finns det någon medlem som skulle kunna åka som ombud för föreningen får ni gärna höra av er till styrelsen. Hade uppskattats.

2013

En liten film från skördefesten


Höstträff med våfflor

Den 1 oktober kl.18.00 blir det höstträff med go'fika, våfflor och kaffe. Alla är välkomna, medlemmar och biodlarentusiaster. Det hela sker i våra lokaler i Lexby.

Skördefest i Lexby


21 september är det dags för Skördefest i Lexby igen. Mellan kl.11-15 kan man få en visning av Lexby gård, se hur smeden jobbar i smedjan, testa ponnyridning och mycket annat. Partille Biodlarförening kommer naturligtvis vara på plats och visa vår verksamhet, sälja honung och svara på frågor. Programmet kan du läsa här.

Årsrapport 

Glöm inte att fylla i årsrapporten över din biodling i Bitidningen. Ulla tar emot era blanketter, sammanställer och skickar in till förbundet.

Visning av filmen "Inte bara honung"

Den 7 september kl16.00 visar Göteborg och Bohusläns Biodlaredistrikt filmen i Stenungsund i samarbete med Vuxenskolan. Kostnad 50kr. Kolla på hemsidan för mer information. http://bidistrikt-gob.se/

TV4 - Forskning visar att färsk honung dödar sjukdomsbakterier

Forskarna Alejandra Vasquez och Tobias Olofsson har upptäckt att levande mjölksyrabakterier finns i binas mage, vilka bildar aktiva substanser som dödar sjukdomsbakterier - detta följer även med ut i honungen. Tillsammans med professor Christina Lindholm diskuterar de hur denna upptäckt kan komma att bli betydande inom medicinvärlden.


Forskning%20visar%20att%20f%C3%A4rsk%20honung%20d%C3%B6dar%20sjukdomsbakterier

Odling och biodling under Kulturkalaset



Bifestival i Bältespännarparken! Stadsnära odling tillsammans med bland annat biodlarföreningarna i regionen inbjuder göteborgarna till bifestival. I vårt bitält kommer du i kontakt med eldsjälar som kan allt om biodling och honungsframställning. Binas roll för mänsklighetens överlevnad kan inte nog understrykas. Eftersom utan pollinering ingen mat! Vill du leasa en bikupa kan du göra det här! Mer information här.

Medverkande
Fastighetskontoret Stadsnära odling
Biodlarföreningar i Göteborgsregionen
Beepartners
BeeUrban

Utflykt till "Blommor och bin" på Nordens Arks lantgård

Den 6 juli anordnar Nordens Arks vänner en aktivitetsdag med biodling i fokus. Partille biodlarförening anordnar en utflykt till detta arrangemang. Medlemmar i föreningen erbjuds följa med helt kostnadsfritt. Samling på parkeringen bakom Kulturum i Partille kl.10.00. Entré till Nordens ark ingår inte utan enbart "Blommor och bin". Föreningen står dock för fika. Mer information hittar du här. Anmäl dig till kleinhenz.christian(a)gmail.com senast sista juni.

Familjedag i Lexby

Den 26 maj är det åter dags för familjedag i Lexby. Det bjuds på ponnyridning, yoga, skattjakt och Partille biodlarförening kommer finnas på plats för att visa upp vår verksamhet och berätta om biodling. Start kl.11.00. Programmet hittar du här.

Inte bara honung

Just nu kan man se filmen Inte bara honung på bland annat Hagabion i Göteborg. Den beskrivs såhär:

"Albert Einstein lär ha sagt att om alla bin i världen skulle dö ut, är mänskligheten utplånad inom fyra år. Under de senaste fem åren har miljontals bin dött utan att någon kan förklara orsaken. Om bina fortsätter att dö kommer det att få drastiska konsekvenser för människan. Över en tredjedel av vår livsmedelsproduktion är beroende av binas pollinering. Filmen tar oss på en resa till biodlare över hela världen för att ta reda på varför bina dör."


Nybörjarkurs i biodling

Den 18-19 maj kör vi en tvådagarskurs för dig som är intresserad av biodling. Kursen är helt kostnadsfri förutom en mindre slant för fika. Det blir både teori och om vädret tillåter lite praktiskt arbete vid kuporna. Kursen pågår mellan kl.10-15 bägge dagar och äger rum i Vuxenskolans lokaler i Partille. Begränsat antal platser så anmäl dig redan nu till kleinhenz.christian(a)gmail.com.

Medlemsträff

Den 23/4 kl.18.00 har vi medlemsträff igen i våra temporära lokaler vid Olles Hus. Välkommen!

Medlemsträff/Inbjudan till intresserade

Den 19/3 kl.18.00 bjuder vi in alla medlemmar till en första träff för året. Är du inte medlem i föreningen sedan tidigare men ändå intresserad av det här med biodling och kanske sugen på att få svar på dina frågor, besöka vår bigård och träffa några livs levande biodlare så vill vi gärna bjuda in även dig! Kom förbi på en kopp kaffe!
Välkomna!

Enkät om biodling

Tobias Olofsson och Alejandra Vásquez forskar på bin och skulle vilja att så många som möjligt svara på en kort enkät. Gör gärna detta, det tar bara någon minut. Enkäten hittar du här.

Årsmöte

Den 26 februari kl.18.00 är det dags i Hemvärnets lokaler vid Olles hus.

Nybörjarkurs i biodling

Under våren 2013 kommer vi att arrangera en nybörjarkurs i biodling tillsammans med Vuxenskolan i Partille. Kursen börjar den 5 mars, kl.18.00-21.00 och hålls i Vuxenskolans lokaler i Partille. Under de 6 kurstillfällena får du grundläggande kunskaper om biodling och även testa på i praktiken hur man arbetar i bigården. Mer information om kursen hittar du på Vuxenskolans hemsida.

Adventsmys

Den 4 december blir det repris på förra årets mycket uppskattade adventsmys i Vuxenskolans lokaler i Partille. Kl.18.00 träffas vi för fika och övriga aktiviteter. Anmälan sker till någon i styrelsen.


2012

Honungsbedömning

Nu är det dags att lämna in honung för bedömning. Inlämning sker till Christian i Göteborg eller om man avtalar att träffa honom någon annanstans i Partille med omnejd. Kontakta honom för mer info på kleinhenz.christian(a)gmail.com eller 0707535290. Diplom delas ut under adventsmyset den 4 december.

Ljus och salva

Den 27 november kl.18.00 bjuder vi in till en enkel kurs i att tillverka ljus och salva med hjälp av bivax. Det hela sker i Vuxenskolans lokaler i Partille och anmälan skickas till kleinhenz.christian(a)gmail.com eller till Vuxenskolan i Partille. Välkomna!

Kurs i biodling på spanska

Våra vänner i Hisingens biodlarförening anordnar till våren en nybörjarkurs i biodling på spanska. För mer information maila info@beepartners.se

Informationsträff

Göteborg och Bohus läns biodlardistrikt håller två informationsträffar inom distriktet.

Den första i södra delen i Kvarnkullen Kvarngatan 8 Kungälv den 14 nov. kl. 18:00 Kontaktperson Eva
Karlsson evai.carlsson@gmail.com eller 0303-13461

Samma träff har vi på Hensbacka Herrgård den 22 nov kl. 18:00 med samma innehåll som i Kungälv.

Kontaktperson Magnus Samuelsson : 070-3631281 eller mail: magnus.052471729@telia.com

Medlemsträff om honungsberedning

Den 11 september kl.18.30 träffas vi i våra lokaler i Lexby för en medlemsträff och samtidigt kommer Lars-Eric att berätta och ge lite handfasta tips på saker att tänka på när det gäller slungning och honungsberedning.

Höstmarknad och Biodlarmässa

Den 28-30 september är det biodlarmässa i Eskilstuna. Det kommer utställare från hela Europa. Mer information hittar du här.

I september är det även dags för den årliga höstmarknaden i Lexby. I år går den av stapeln den 15 september kl. 11.00-15.00.

Medlemsträff 3 juli

Den 3/7 kl.18.30 är det medlemsträff i våra lokaler i Lexby. Bjuds på fika och det senaste skvallret inom biodlarvärlden.
Välkommen!

Övervintringen 2011-2012

Årets enkät gällande övervintringen ska nu besvaras. Glöm inte detta, det saknas många svar. Följ länken och fyll i.

Marita Delvert "Med smak av honung".

Biodlarnas förbundsordförande kommer att precentera” Med smak av honung”. En kokbok som ges ut i av SBR i samarbete med restaurangskolan i Mjölby. Förhoppningsvis kommer recepten att bidra till att fler använder honung i matlagningen.

Marita föreläser om sin bok på Kulturhuset Kronan i Trollhättan den 30 maj kl.19.00.
Anmälan görs till Per Ekwall på per_ekwall@yahoo.se eller tfn: 0703 – 17 01 72.

SBR sommarstänger

SBR informerar om att de stänger sin expedition från den 7 juli till den 5 augusti. Eventuella beställningar som görs under denna tiden tas om hand efter semestern.

Bioldarkurs för nybörjare

2-3 juni arrangerar vi en introduktionskurs för intresserade. Det blir teori om biodling samt praktiskt arbete vid våra bikupor. Förutom en slant för fika och lunch är kursen helt kostnadsfri. Anmäl dig till kleinhenz.christian@gmail.com. OBS. Begränsat antal platser.

Familjedag i Lexby

Söndagen den 20 maj kl.11.00-15.00 är det familjedag i Lexby. Då har du möjlighet att besöka oss och se hur vår verksamhet ser ut. Dessutom är det ponnyridning, mountainbikecykling, odling, kaninhoppning och underhållning av Peter Pop.

Kick-off i Olles Hus

Den 21 april kl.13.00 har vi årets första träff vid Olles Hus i Lexby. Det blir fika och samkväm. Välkommen!

Drottningodling

I år kommer distriktet att lägga lite extra krut på kurser i drottningodling. Tre tillfällen är inplanerade:
4/4 Sotenäs
10/4 Kungälv
9/5 Rollsbo
Är du intresserad kontakta Eva Carlsson.

Nybörjarkurs i biodling

2-3 juni arrangerar vi en introduktionskurs för dig som är intresserad av biodling. Kursen äger rum i Lexby och du betalar bara en mindre summa för studiematerial. Det blir både teori och praktik vid våra bikupor. Anmäl ditt intresse till kleinhenz.christian(a)gmail.com.

Möten

Styrelsemöte 2 februari kl.17.30 i Vuxenskolans lokaler, Partille.

Årsmöte 23 februari kl.18.00 i Vuxenskolans lokaler, Partille

2011

Adventsmys
15 december kl.18.00 är det adventsmys i Vuxenskolans lokaler i Partille. Lussebullar och glögg, underhållning och utdelning av diplom från honungsbedömningskommittén. Anmäl ditt deltagande till kontakt@partillebiodlarforening.se eller till Christian på telefonnummer 0707535290.
Välkommen!

GMO-föreläsning

GMO - förädling på gott och ont. Samtalskväll om GMO - genmodifierade organismer. Jan Eksvärd från LRF hjälper oss reda ut frågor som t.ex. Vad är GMO? Vilka fördelar och nackdelar finns med GMO? Hur påverkas grödor och honung som produceras i Sverige? Hur ställer sig Sverige i GMO-frågan?
Föredraget följs av en öppen dialog.

Tisdagen den 6 december kl.18.00.


Gamla Kronvägen 56, F-huset, PARTILLE.
Mer information och anmälan på denna sida.

Förbundet informerar även om genmodifierat pollen i honung här.


Honungsbedömning

I början av november kommer honungsbedömningkommittén att ha möte. Vill du få din honung bedömd lämnar du en burk till Lars-Eric i Sävedalen senast sista oktober. Diplom delas ut vid höstmötet, datum för mötet kommer inom kort.

Slut på tisdagsträffar

Det är nu slut på tisdagsträffarna för säsongen.

Ordförandekonferens

Den 12 november kl.09.30-15.00 är det ordförandekonferens i Uddevalla. Det kommer föreläsas om pollen och informeras från förbundet och föreningarna har möjlighet att berätta vad som hänt under året. Är du intresserad av att följa med hör av dig till någon i styrelsen.

Ljus- och creamtillverkning

15 november kommer vi tillsammans med Vuxenskolan att ordna en afton då vi tillverkar cream och ljus. Kl. 18-21. Anmälan görs till Vuxenskolan i Partille på mail partille@sv.se eller 031-265570. Mer information hittar du här.



Årets aktiviteter

23 Maj - 11 Juni - Skärmutställning i Kulturum, Partille.

29 Maj - Hisingens biodlare inbjuder till öppet hus. Mer information på http://www.hisingensbiodlare.se/.

19 Juli - Gun-Marie kommer och berättar om jordenergi.

13 September - Poängpromenad vid Olles hus.

17 September - Skördefest i Lexby.

15 November - Ljus och creamtillverkning. Vuxenskolan Partille.

6 December - Föreläsning om GMO (Mer info följer).

Skapa en gratis webbplats med Yola